Idag till middag blir det Pastagratäng
150g kokt penne
3 g (1tsk) olja
1/4 gul lök
40g ( 1 medelstor) morot
60g (1dl) tärnad broccoli
1 vitlöksklyfta
250 g krossade tomater
15g ( 1msk) koncentrerad grönsaksfond (eller tärning i motsvarande mängd)
7g (ca ½ msk) ketchup
½ tsk socker
salt & grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad smulad basilika (jag kommer anända färsk basilika)
1 skiva formfranska
35 g (3/4 dl) riven ost 17%
Sätt ugnen på 200 grader
Koka pastan enl. anvisningarna på paketet.
Fräs under tiden lök, vitlök och morot i oljan.
Lägg i broccolin och låt fräsa ett par minuter till.
Häll på krossade tomater, fond och ketchup.
Tillsätt kryddorna och låt puttra utan lock i 10-40 minuter.
Skär brödet i tärningar och riv osten.
Stjälp upp pastan i en ugnsfast form och häll över tomatsåsen.
Fördela bröd tärningarna och den rivna osten över gratängen.
Låt stå i mitten av ugnen i 15-20 min, eller tills osten fått färg.
501 kcal
10,9 g fett
Jag kommer göra 2 olika formar där jag gör detta recept x 2 för att få mat tills i kväll och lunch till mig tills i morgon och så gör jag en form till Johan och Max där jag kommer blanda i köttfärs oxå så dom får som en pastagartäng med köttfärssås och grönsaker.
Jag gör rätt ofta så att jag dubblar receptet till mig så jag får middag och lunch till dagen efter och lagar det lite så på sidan om för att enkelt kunna se hur mycket mat jag ska ta.
Det blir lite krångligt kan vissa tycka men jag tycker det är ännu krångligare och försöka lista ut hur mycket mat jag ska ta om jag tex gjort receptet x tex 3 för att inte äta för lite eller för mycket.
Och så slipper man fastna i träsket med att ähh jag tar lite till och lite till.
Gör man exakt mat så är det ingen ide att ta mer för då har du för lite mat till lunchen dagen efter och äter du för lite så förstör du bara för dig själv :)
När man lagat mat efter boken ett tag så lär man sig hur stora portioner man ska ta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar